Utforskningen av CEO-avganger avdekker et intrikat landskap med globale dynamikker og regionale nyanser. I denne artikkelen dykker vi ned i trendene, analysen av turnover-rater og presenterer strategiske råd for avtroppende ledere som søker å navigere karriereoverganger med suksess.

By Petter Kleppe
Text & Tile Image (if Text)

CEO-avganger har blitt hverdagslige i dagens hurtigvoksende forretningsverden, enten gjennom frivillige eller ufrivillige oppsigelser. Å navigere slike overganger er avgjørende for begge involverte parter – de avtroppende lederne og firmaene de forlater.

Som profesjonell hodejeger og Executive Coach, har jeg hatt muligheten til å tett observere CEO-avganger og det potensielle etterspillet, noe som har gjort det mulig å identifisere mønstre over tid. Ofte kommer enkeltpersoner og organisasjoner som søker råd om hvordan de best kan håndtere disse situasjonene, til oss. I denne artikkelen utforsker og deler jeg disse verdifulle innsiktene.

Globale og regionale trender i CEO-avganger

De siste årene har det vært en merkbar økning i CEO-avganger på global skala. Økningen i CEO-turnover rater er et globalt fenomen, påvirket av forskjellige faktorer som ytelse, skandaler, pensjon og tvungne utganger, med forskjeller observert mellom regioner.

I en studie fra PwC Study (2020) av 2,500 store børsnoterte selskaper globalt ble det påvist en økning i antall avtroppende CEOer. I 2020 var CEO-turnover raten 14,3%, noe lavere enn 14,5% i 2019.

I USA, bare de første åtte månedene av 2021, ble det satt en rekord med 922 CEO-endringer, ifølge en rapport fra Challenger, Gray & Christmas, Inc., et globalt selskap for omorganisering og ledercoaching. Teknologisektoren hadde den høyeste turnoveren med 188 endringer, etterfulgt av ideelle organisasjoner (112), finans (111), myndigheter/utdanning (100), og helseprodukter (95).

Årsaker til turnover

1. Pensjonsalder og interne endringer
Studien viste at 10,2% av alle avgåtte CEOer gikk av med pensjon, mens 8,7% gikk over til andre roller i eget selskap, som seniorrådgivere eller i andre lederstillinger.

2. Kjønnsdynamikk
Andelen kvinner som ble utnevnt til CEOer økte til 11% i USA i løpet av de første åtte månedene av 2021, opp fra 8,6% i 2020.
 
3. Tvungne avganger
En undersøkelse fra PwC Strategy & CEO Succession i 2018 avdekket at det var en økning i antall CEOer som gikk av globalt, der nesten 20% ble tvunget ut. Denne trenden var mer uttalt i Nord-Amerika, der 31% forlot jobben ufrivillig, sammenlignet med bare 15% i Europa, Midtøsten, og Afrika (EMEA).

4. Regionale innsikter
EMEA Region (Europa, Midtøsten og Afrika): Det finnes ingen samlede data for CEO-avganger i Europa, Midtøsten og Afrika-regionen. Likevel viser studier betydelige skifter i topplederstillinger. For eksempel,  i Storbritannias FTSE 100-selskaper mellom 2007 og 2018, ble det registrert 43 endringer i CEO roller, hovedsakelig på grunn av oppsigelser på grunn av dårlig ytelse, sykdom eller skandaler.

I Tyskland i 2017 økte antallet CEOer i de 30 børsnoterte selskapene i DAX-indeksen med 30%. Blant dem som forlot stillingen, ble 37% tilskrevet ytelsesrelaterte grunner. Dette gir innsikt i tvungne avganger.

CEO-avganger er et globalt fenomen, underlagt en rekke faktorer, inkludert ytelse, skandaler, pensjonering eller personlige beslutninger. Turnover-ratene og årsakene varierer betydelig på regionalt nivå, noe som understreker det komplekse ved CEO-overgangene verden over.

Les også: Hva kjennetegner en god toppleder? 8 egenskaper for suksess

Råd for avgående CEOer

Å starte et nytt kapittel som avgående CEO byr på en rekke muligheter, og samarbeid med erfarne hodejegere presenterer unike veier for utforsking. Når man navigerer denne avgjørende overgangen, spiller strategiske tilnærminger en nøkkelrolle. Her skisserer jeg nøkkelstrategier skreddersydd for å guide reisen din utover den utøvende suiten.

Først og fremst, identifiser ditt unike verdiforslag: Forstå hva som skiller deg ut og hvordan du best skaper verdi for et selskap. Dine uovertrufne ferdigheter, erfaringer og styrker fungerer som kompasset som guider deg i din neste karrierevei.

  1. Oppdater merkevaren din: Gi merkevaren din en ny start og oppdater den for å gjenspeile dine nåværende ferdigheter, evner og erfaringer. Plattformer som LinkedIn gir deg en ideell mulighet til å forbedre CVen din og vise frem bransjeekspertisen.
     
  2. Utvid nettverket ditt: Aldri undervurder kraften i nettverking. Engasjer deg med administrerende kollegaer, kolleger i bransjen, tidligere kunder og andre kontakter for å utforske potensielle muligheter.
     
  3. Reflekter og forbedre: Ta deg tid til å reflektere over tidligere erfaringer, styrker og forbedringsområder. Refleksjon bidrar til personlig vekst.
     
  4. Benytt deg av profesjonell veiledning: Engasjere deg med executive coaches, karrièrerådgivere eller hodejegere for å få verdifull innsikt og et fornyet perspektiv for å navigere i arbeidsmarkedet.
     
  5. Vær positiv og selvsikker: Omfavn usikkerhet med positiv utstråling. Å uttrykke åpenhet for å omfavne nye utfordringer gir et positivt inntrykk hos potensielle arbeidsgivere.
     
  6. Oppdater deg og vær tilpasningsdyktig: Hold deg oppdatert om bransjeendringer, trender og innovasjoner. Dette viser evnen til og en proaktiv holdning til læring, noe som kan være attraktivt for potensielle arbeidsgivere.
     
  7. Utvikle nye ferdigheter: Identifiser ferdighetsgapene for å styrke kandidatprofilen din. Å ta videreutdanning eller sertifiseringer øker attraktiviteten hos mulige arbeidsgivere.
     
  8. Økonomisk beredskap: Evaluer og styrk din økonomisk helse. En solid forståelse av din økonomiske situasjon reduserer stresset ved jobbsøkings, og bidrar til en mer fokusert innsats.
     
  9. Definere klare mål: Sett klare og oppnåelige karrieremål som inkluderer roller, bransjepreferanser, bedriftsverdier og lønnsforventninger. Disse målene fungerer som kompasset ditt, og veileder deg fremover.
     
  10. Oppretthold profesjonalitet: Uavhengig av tidligere omstendigheter, bevar en verdig posisjon. Unngå nedsettende bemerkninger om tidligere kolleger eller selskaper. Det understreker engasjementet ditt for profesjonalitet.

10 gode tips og strategier

Å starte et nytt kapittel, spesielt i forbindelse med profesjonelle overganger, innebærer ikke bare en fase av forandring, men det er en gunstig tid for utvikling og personlig vekst. Her er ti gode tips og strategier for å hjelpe deg å navigere, og ha en helhetlig tilnærming til prosessen.

  1. Omfavne situasjonen: Se på overgangen som en tid for selvoppdagelse og utforskning, snarere enn å sørge over tapet av posisjonen. Se på det som en mulighet for å lære mer om deg selv og utforske andre muligheter.
     
  2. Søk profesjonell veiledning: Ta kontakt med en profesjonell coach eller rådgiver for å få støtte i prosessen til å finne retningen for karrieren din.
     
  3. Struktur i usikkerhet: Å ha en fast rutine gir stabilitet og trygghet når ting føles usikre.
     
  4. Praktiser «mindfulness»: Ta i bruk «mindfulness» for å være mer tilstede i øyeblikket, øke selvbevisstheten og redusere bekymringer om fremtiden.
     
  5. Ha en positiv innstilling: Å tenke positivt er viktig når du står utfordrende situasjoner. Bekreft dine egne verdier, og ha tro på at du kan påvirke egen skjebne.
     
  6. Søk støtte fra nettverket ditt: Å dra nytte av profesjonelle forbindelser, spesielt fra kollegaer som har gjennomgått lignende erfaringer, kan gi uvurderlig innsikt og god støtte.
     
  7. Endre karrieremålene dine: Ta deg tid til å justere ambisjonene og beveg deg mot roller som resonnerer med de nye målene du har satt.
     
  8. Jobb med å utvikle ferdighetene dine: Forbedre eller lær nye ferdigheter som er etterspurt i arbeidsmarkedet. Dette vil styrke selvtilliten din og gjøre deg mer attraktiv for arbeidsgivere.
     
  9. Ta vare på deg selv: Legg til stressreduserende aktiviteter i daglig rutine, som for eksempel meditasjon, trening eller lesing. Dette hjelper deg å bygge en følelsesmessig motstandsdyktighet som sikrer et solid grunnlag for mentalt og fysisk velvære.
     
  10. Vær åpen for nye muligheter: Vær villig til å vurdere ulike muligheter. Du vet aldri hvilke spennende opplevelser det kan lede til.

Etter å ha nøye utforsket verden av CEO-avganger, er disse endringene mer enn bare tall – de er historier som fletter sammen personlige valg, bransjedynamikk, og avgjørende skifter. I lys av globale trender som avslører økende turnover-rater og ulike regionale nyanser, representerer dette en transformerende kraft.

Ønsker du støtte for deg selv eller selskapet ditt?

Ta kontakt med Petter Kleppe eller Boyden Norway som kan bistå i å takle slike overganger, og utnytte perioder med endringer til muligheter for både faglig og personlig utvikling. 
 

About the Author
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more