Mangfold på ledelsesnivå er en avgjørende brikke i å bygge robuste og innovative selskaper. Dette handler ikke bare om etiske og sosiale forpliktelser, men også om å styrke selskapets samlede kompetanse og beslutningsevne. Her skal vi utforske noen av de grunnleggende årsakene til at mangfoldige styrer ofte er assosiert med suksess, samt ulike aspekter av mangfold og hvordan oppnå optimalt mangfold i styret.

By Roger Schønning

Demografisk mangfold i styret er ikke alltid nok

Demografisk variasjon som alder, kjønn og etniske forskjeller blant styremedlemmer, kan levere optimalt mangfold. Likevel når ikke alltid denne variasjonen helt målet. Dette gjelder spesielt dersom styremedlemmene hovedsakelig rekrutteres fra de samme sosiale og profesjonelle nettverkene. I slike tilfeller må det iverksettes tiltak for å oppnå kognitivt mangfold. Å jobbe mot et kognitivt mangfold innebærer å konstruere et styre med komplementære kunnskaper, ferdigheter, nettverk, tenkemåter, bakgrunner og mer. Før du starter denne prosessen er det viktig å ha innsikt i hvorfor styrer trenger mangfold, etterfulgt av klare og håndterbare definisjoner, eksempler og verktøy for å oppnå denne typen mangfold.

Les også: Ny og mangfoldig ledergruppe? Slik lykkes du med å bygge et høyt presterende team

Tradisjonelle definisjoner og tilnærminger til mangfold

Historisk sett har definisjoner og tiltak knyttet til mangfold hovedsakelig fokusert på kjønn og etnisitet. På grunn av økende press for sosial og digital transformasjon i ulike bransjer, har aldersmangfold også fått økt oppmerksomhet i nyere tid. Dette fokuset er berettiget, da mangfold fremdeles er mangelvare i selskapers styrer. Ofte blir styrer kritisert for å mangle mangfold når det gjelder etnisitet, kjønn og alder. Derfor, når styrer står overfor krav om økt mangfold, begynner prosessen ofte med å lete etter kvinnelige styremedlemmer. Da kan det være færre som ser etter styremedlemmer fra andre underrepresenterte grupper.

Vi må være forsiktige med å begrense fokuset utelukkende til demografisk mangfold, spesielt hvis målet er å oppnå forretningsmessige eller markedsorienterte mål. Lisa M. Fairfax, en amerikansk juridisk forsker og president professor ved University of Pennsylvania Law School, påpeker at å argumentere for demografisk mangfold ut fra andre begrunnelser enn moralske, kan føre til at underrepresenterte individer blir kommersialisert. Hun advarer også om at slike begrunnelser kan skape urealistiske forventninger til hvordan mangfoldige individer påvirker selskapenes bunnlinje, og dette kan potensielt føre til motreaksjoner. Det er også viktig å erkjenne at variasjon i styremedlemmers kjønn, etnisitet og alder alene kan være nødvendige, men ikke nødvendigvis tilstrekkelige betingelser for mangfold. Ved å sikre tilstedeværelse av kognitivt mangfold kan du oppnå de forskjellige fordelene som styret ditt trenger, samtidig som du unngår de potensielle negative konsekvensene som Fairfax påpeker.

Fordeler ved en mangfoldig sammensetning av styret

1. Bredere perspektiv og innovasjon

Mangfold bidrar til et spekter av ulike perspektiver og ideer. Ulike kulturbakgrunner, erfaringer og kompetansesett forsterker innovasjon ved å tilby forskjellige løsninger på problemer, og ulike tilnærminger til prosjektledelse. I tillegg kan mangfoldige styrer ha en tendens til å identifisere og utforske nye markeder og muligheter som ofte kan overses av mer homogene grupper.

2. Forbedret beslutningstaking

Et mangfoldig sammensatt styre kan utfordre eksisterende antakelser og status quo, som kan være spesielt viktig i strategiske diskusjoner og beslutningstaking. Forskjellige perspektiver og erfaringer fører til grundigere analyse og vurdering av saker, som reduserer risikoen for feil og øker sannsynligheten for positive resultater.

3. Reflektere markedet

En variert ledelse er ofte mer tilpasningsdyktig i forhold til de skiftende behovene til en mangfoldig kunde- og klientbase. Den reflekterer en dypere forståelse av ulike demografiske grupper, kulturelle sensitiviteter og global markedsdynamikk, som kan gi strategiske fordeler i markedsføringsstrategier og kundeengasjement.

4. Tiltrekke og beholde ansatte

Mangfoldige styrer signaliserer en inkluderende kultur. Dette gir ikke bare tilgang til et bredere spekter av kompetanse og erfaring, men fremmer også et positivt arbeidsmiljø. Videre kan det bidra til å redusere utskiftning av personell og fremme selskapets overordnede produktivitet og verdier.

5. Bedre økonomiske resultater

Mangfoldige styrer har ofte en positiv innvirkning på bunnlinjen. Dette kan delvis tilskrives deres evne til å fange opp og kapitalisere på nye muligheter, navigere gjennom komplekse markedsforhold med varierte perspektiver, og appellere til en bredere kundebase gjennom mer helhetlige strategier.

6. Forbedret omdømme

Mangfoldighet og inkludering har blitt nøkkelelementer i selskapers samfunnsansvar. Et mangfoldig styre signaliserer til aksjonærer, kunder og samfunnet at selskapet verdsetter sosial rettferdighet og likestilling, noe som kan styrke merkevaren og selskapets generelle omdømme.

7. Etisk og lovpålagt overensstemmelse

Med globaliseringen øker også de internasjonale forretningsnormene. Mangfoldige styrer er bedre posisjonert for å navigere i det komplekse landskapet av internasjonal lov og etikk, forstå kravene i forskjellige markeder og implementere praksis som overholder disse standardene.

Hvordan kan du oppnå optimalt mangfold i styret?

Optimalt mangfold bygger på demografisk mangfold ved å i tillegg sikre at kognitivt mangfold også er tilstede. Dette kan oppnås ved å fokusere på mangfold innen disse tilleggskategoriene:

Generelt sett kan du implementere fire taktikker for å oppnå optimalt mangfold i styret ditt:

1. Gjennomgå eksisterende styre

Analyser de nåværende styremedlemmenes kompetanse innen de tre områdene av menneskelig, sosial og kulturell kapital ved hjelp av selv-vurderinger, 360-graders vurderinger og objektive målinger. Ved å samle denne informasjonen på tvers, kan du få en vurdering av styrets samlede kapital.

2. Skap din nødvendige kompetanseprofil

Styret ditt trenger en bestemt profil av kompetanser basert på miljøforholdene, bransjetrender, krav fra interessenter, strategiske mål, forretningsbehov og vekstmål som selskapet det styrer står overfor. Bruk denne innsikten til å skape styrets ideelle kompetanseprofil.

3. Identifiser styrets spesifikke mangfoldsbehov

Ved hjelp av styrets vurdering av samlet kapital og den ideelle kompetanseprofilen, kan du identifisere områder med komplementaritet og overlapp – og enda viktigere – identifisere hull i styrets samlede kapital. Disse hullene kalles "strukturelle hull" og kan føre til både risiko og tapte muligheter. De strukturelle hullene avslører også styrets spesifikke mangfoldskrav. Å fylle disse hullene kan hjelpe deg med å få tilgang til ny informasjon og ressurser.

4. Finn nødvendige kandidater

Bruk de identifiserte mangfoldskravene til å utforme en kompetanseprofil som vil være retningsgivende for ansettelse av styremedlemmer. Dersom du opplever utfordringer med å finne tilgjengelige mangfoldige kandidater (noe som ofte er en utfordring i mangfoldsbemanning), kan executive search-konsulenter bistå med å gi tilgang til et bredt spekter av dyktige og mangfoldige kandidater.

Å øke mangfoldet i styrerommene er avgjørende for en rekke forretningsmessige, markedsrelaterte og juridiske målsetninger. Kort sagt, for å oppnå ulike resultater, må vi gjøre ting annerledes. Ved å fokusere på optimalt mangfold som kjennetegnes av demografisk, menneskelig, sosial og kulturell kapital, kan du ta et godt og viktig skritt mot å oppnå dette.

Trenger du bistand til å finne den beste lederen til ditt selskap? Kontakt oss i dag!

About the Author
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more