Norsk næringsliv er i stadig endring og mangfold er i økende grad anerkjent som en avgjørende faktor for å drive innovasjon og styrke bedriftskulturen. I en tid preget av globalisering og eksponensiell teknologisk utvikling, er det hevet over enhver tvil at mangfold er mer enn bare et buzzword, men et viktig tema i rekruttering til næringslivet og særlig i lederstillinger. 

By Roger Schønning

Idar Kreutzer, Områdedirektør i NHO og tidligere administrerende direktør i Finans Norge er en forkjemper for likestilling og mangfold i næringslivet. I 2020 valgte han å trekke seg fra vervet som medlem av representantskapet i foreningen Norske Selskab etter at klubbens generalforsamling sa nei til å ta opp kvinnelige medlemmer, og sendte med dette et klart signal om viktigheten av mangfold og inkludering.

Hva er mangfold?

Så hva innebærer egentlig mangfold?  Mangfold handler om å inkludere og verdsette mennesker med forskjellige bakgrunner og egenskaper. Historisk har det vært særlig fokus på enkelte områder som kjønnsfordeling i ledelsen og styrene, men mangfold er så mye mer enn bare kjønnsbalanse. Det omfatter en rekke dimensjoner som etnisitet, religion, alder, funksjonshemming, seksuell orientering, utdanning og sosioøkonomisk status. Mangfold er et kaleidoskop av forskjellige perspektiver, ideer og erfaringer som kan berike arbeidsplassen på flere nivåer. Vi må anerkjenne, respektere og verne om verdien av disse forskjellene, slik at alle ansatte har mulighet til å realisere sitt potensial uavhengig av bakgrunn.

Hvorfor er mangfold i ledelsen viktig?

Å ha et mangfoldig lederteam kan bidra til bedre strategiske og operative beslutningsprosesser. Det fremmer også et mer inkluderende arbeidsmiljø ved å signalisere selskapets forpliktelse til mangfold og inkludering. La oss bryte ned mulige fordeler med mangfold i ledelsen i fem konkrete punkter:

1. Økt økonomisk suksess

Forskning viser at selskap som har mangfold i toppledelsen oppnår bedre finansielle resultater. En rapport fra McKinsey & Company (2018) fant for eksempel at selskaper i den øvre kvartilen for kjønnsmangfold i ledergruppen var 21 prosent mer sannsynlige til å oppnå bedre økonomisk avkastning. Den samme studien fant også at selskaper med etnisk og kulturelt mangfold hadde 33 prosent større sannsynlighet for å overstige bransjegjennomsnittet på lønnsomhet. Når dette er sagt, er det viktig å påpeke at ikke all forskning på området er entydig. Dette understreker viktigheten av å fortsette å utvikle kunnskapsgrunnlaget.

2. Styrket innovasjon

Mangfold fremmer innovasjon og kreativitet gjennom en større variasjon av problemløsninger og perspektiver. Ulike bakgrunner og erfaringer kan bidra til unike ideer og løsninger som ikke ville ha blitt vurdert i en mer homogen gruppe.

3. Forbedret beslutningstaking

Mangfoldige lederteam har vist seg å ta bedre beslutninger, siden forskjellige medlemmer utfordrer hverandres synspunkter og forutsetninger, noe som fører til en mer grundig vurdering av alternativene.

4. Bedre forståelse av kundene

Selskaper med mangfold i ledelsen er ofte bedre rustet til å forstå og imøtekomme behovene til en sammensatt kundebase. Dette kan gi dem en konkurransefordel i markedet og blir bare viktigere og viktigere i vår stadig mer globaliserte verden.

5. Forbedret rekruttering og fastholdelse av talent

Selskaper som fremmer mangfold og inkludering tiltrekker seg et bredere spekter av søkere og er ofte mer attraktive for talenter. De ansatte er mer sannsynlig å føle seg verdsatt og engasjert, noe som igjen kan redusere turnover.

“De som ikke ser behovet for mangfold, vil komme dårligere ut i konkurransen om kunder og ansatte.” - Idar Kreutzer, Områdedirektør i NHO

I tillegg til de nevnte forretningsfordelene er det viktig å poengtere at mangfold og inkluderende 
rekruttering også er viktig for sosial rettferdighet i samfunnet. Alle skal ha rett til like muligheter i arbeidslivet, uavhengig av bakgrunn.

Les også: Hvordan lykkes med heterogene ledergrupper?

Mangfold i norsk næringsliv

Norge har gjort betydelige fremskritt i å fremme mangfold i næringslivet. I 2003 innførte Norge en lov som krever at minst 40 prosent av styremedlemmene i børsnoterte selskaper er kvinner. Data fra SSB viste at i 2022 var dette tallet på 43,1 prosent. 

Flere ledende norske selskaper anerkjenner og verdsetter mangfold. DNB, Norges største finanskonsern, har et dedikert mangfolds- og inkluderingsprogram som omfatter alle aspekter av mangfold, inkludert alder, funksjonshemming, seksuell orientering og etnisitet. DNB har blant annet innført mentorprogrammer hvor yngre og eldre ansatte lærer av hverandre, og et nettverk for ansatte med innvandrerbakgrunn. Videre har Norges mest verdifulle selskap, Equinor, også en sterk forpliktelse til mangfold og inkludering, og har etablert et nettverk for LGBTQ+-ansatte og er anerkjent for sin støtte til pridebevegelsen. Et annet eksempel er IKEA Norge som har et dedikert program for inkludering av personer med funksjonshemninger i sitt arbeidsmiljø. I samarbeid med NAV har de skapt arbeidsplasser som er skreddersydd for personer med ulike funksjonshemninger. Telenor er en annen ledende aktør innen å promotere mangfold. Med ansatte fra over 30 forskjellige nasjonaliteter, har selskapet uttrykt et sterkt fokus på å rekruttere og beholde talent fra ulike bakgrunner. Det finnes også gode eksempler på prominente enkeltpersoner i næringslivet som har gått i bresjen for å sette mangfold på dagsordenen. Nevnte Idar Kreutzer har vært en pådriver for å fremme mangfold og inkludering i ulike sektorer. Gjennom sin posisjon i norsk næringsliv, ulike styreverv og engasjement i offentlige debatter, har han vært en stor bidragsyter til å skape bevissthet om mangfoldets betydning.

Trenger du bistand til å finne den beste lederen til ditt selskap? Kontakt oss i dag!

About the Author
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more