Skal du ansette en ny leder, men er usikker på om du bør rekruttere internt eller eksternt? Det er klare fordeler med både intern og ekstern rekruttering- alt avhenger av behovet ditt. 

Konkurransen om talentene er stor, og som leder er det viktig å holde på de dyktige medarbeiderne dine. Samtidig trengs det nye hoder om du skal ruste deg for vekst. Er intern eller ekstern rekruttering riktig for deg? Her kan du lese om fordeler ved intern og ekstern rekruttering. 

Fordeler med intern rekruttering:

1. Intern rekruttering vil være bra for employer branding

Ved å ansette internt i selskapet signaliserer dere karrieremuligheter for de ansatte. Dette vil fremstå attraktivt, og kan derfor brukes i employer branding for å tiltrekke nye kandidater. Lykkes du med employer branding blir ikke selskapet ditt lenger én av mange arbeidsgivere – men den arbeidsgiveren “alle” vil jobbe for.

2. Effektiv prosess

En rekrutteringsprosess kan være både slitsom, kostbar og tidkrevende. Det er heller ikke alltid så enkelt å finne den riktige kandidaten til stillingen. Velger dere intern rekruttering vil det spare dere for tiden det tar å annonsere for stillingen, vente på jobbsøkere, lese CV-er, holde intervjuer og hente inn referanser. Prosessen blir både rimeligere og mer effektiv.

3. Utviklingsmuligheter motiverer medarbeidere

Det er viktig å gi muligheter til de som viser engasjement og et ønske om å utvikle seg internt i selskapet. Ved å legge til rette for intern utvikling gir du medarbeiderne dine mulighet til å utvikle seg selv, og sin kompetanse, noe som igjen vil ha en positiv innvirkning på den ansattes engasjement. Motiverte ansatte yter bedre, og alle liker å bli vist tillit og anerkjennelse.

4. Trygg prosess ved å intern rekruttering

Rekrutterer dere internt vil dere ha større forutsetning for å kjenne til de ansattes kompetanse og ferdigheter. Kanskje du har erfart hvordan vedkommende løser oppgaver, eller blitt bevisst på styrker og utviklingsmuligheter. På den måten vil det være smidigere å finne den riktige kandidaten til rollen, og informasjonen vil forenkle og trygge rekrutteringsprosessen

5. En kandidat som er raskt på plass

Som nyansatt tar det tid å sette seg inn i rutiner, arbeidsoppgaver, arbeidsmiljø og selskapets mål og strategi. En intern kandidat kjenner selskapet, kulturen og har kanskje etablert ulike relasjoner i selskapet. Dermed kan kandidaten være på plass og operativ raskere enn om du ansetter en ekstern kandidat.

Fordeler med ekstern rekruttering:

1. Få tilgang på et større nettverk og bredere kompetanse

Ved å få hjelp til ekstern rekruttering får du tilgang på et større nettverk, mer kompetanse og flere valgmuligheter. Hva kan du gå glipp av ved å rekruttere internt? Ved intern rekruttering får du ikke svar på det, og en feilansettelse kan koste dyrt. Derfor er det bedre å bruke litt ekstra tid og ansette den riktige kandidaten, enn å velge en intern kandidat som er helt “ok”. 

2. Med ekstern rekruttering unngår du interne konflikter

Når en ansatt rekrutteres internt kan det oppstå spørsmål og misnøye blant de ansatte, særlig om prosessen går litt raskt. Enkelte kan kjenne på urettferdighet, og lure på hvorfor de ikke fikk jobben eller ble forespurt. Ved ekstern rekruttering slipper du interne konflikter, og et nytt og kompetent tilskudd vil trolig oppleves som positivt for arbeidsmiljøet.

3. Et objektivt blikk med ekstern rådgiver

Unngå en ansettelsesprosess som er navlebeskuende eller påvirket av personlige meninger eller følelser. Magefølelsen kan påvirke mer enn du tror, og det er ikke alltid enkelt å ha det overordnede, objektive blikket ved rekruttering- særlig om du rekrutterer internt. Eksterne rådgivere vil fungere som en objektiv tredjepart, og med et friskt blikk finner de kandidaten som egner seg best ut fra deres behov. 

Les også: Hva innebærer executive search?

4. Bruk tiden din optimalt

Alle rekrutteringsprosesser krever tid, og en ny ansettelse vil involvere mye administrasjon og papirarbeid. En ekstern rådgiver vil avlaste deg på disse områdene, slik at du kan konsentrere deg om kjernevirksomheten.

5. Hvem fyller den tomme stolen? Med ekstern rekruttering slipper du opplæring av to personer

Ved intern rekruttering blir det en tom stol å fylle. Det kan være vanskelig og tidkrevende å fylle denne stolen, og særlig om vedkommende må rekruttere eksternt. For å slippe opplæring av to personer, og tiden det vil kreve, kan det være fornuftig med ekstern rekruttering.

Er det intern eller ekstern rekruttering som er riktig for deg og din toppledelse?

I noen tilfeller vil det være helt riktig å ansette en intern kandidat som har den rette kompetansen, og som viser sterkt engasjement for den nye rollen. Det vil gi gode signaler om interne karrieremuligheter for de ansatte, og ikke minst vil dere fremstå som et selskap som tar vare på de ansatte og legger til rette for interne utviklingsmuligheter. Tids- og kostnadsbesparende vil det også være. 

På den andre siden vil dere sitte med en ledig stilling som også må fylles. Og dere vet ikke hva som finnes av kompetanse og muligheter eksternt- kanskje dere går glipp av den perfekte kandidaten? Et objektivt blikk som ikke er farget av følelser og meninger kan i noen tilfeller være både riktig og nødvendig for videre utvikling og vekst.

Mange synes at den beste måte å håndtere dette dilemmaet på er å kombinere den interne og eksterne tilnærmingen. Dette kan gjøres ved å lage en rekrutteringsprosess hvor en leter eksternt etter de beste kandidatene samtidig som en oppfordrer egne ansatte til å søke stillingen.  Den best kvalifiserte kandidaten får til slutt tilbud om stillingen. Skulle tilbudet gå til den interne kandidaten vet en at dette er den best kvalifiserte, da det er sjekket mot det eksterne kandidatmarkedet.

Trenger du bistand til å finne den beste lederen til ditt selskap? Kontakt oss i dag!

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more