De siste årene har vært preget av store endringer som har hatt innvirkning på ledelseskulturen i mange selskaper. Eksponensiell teknologisk utvikling, vanskelig økonomi og stor utvikling i markedet har skapt usikkerhet og kompleksitet. Som en følge av disse utfordringene har interimledelse blitt stadig mer utbredt både i næringslivet og det offentlige.

By Roger Schønning

Å leie en interimleder gir tilgang til erfarne ledere som kan takle utfordringer på kort varsel i perioder preget av raskt skiftende endringer, forretningsutvikling og diversifisering, ved midlertidige behov eller manglende spesifikke ferdigheter, transformasjon og krisehåndtering. Selv om det har blitt mer vanlig, betyr det nødvendigvis at det er en god idé å investere i en interimleder? Lurer du på om interimledelse kan være veien å gå for selskapet ditt, men er skeptisk fordi du ikke er sikker på fordelene og utfordringene det kan medføre? 

La oss avklare noen vanlige misforståelser om interimledelse

1. Interimledere er dyre

Interimledere kan faktisk være et mer kostnadseffektivt alternativ enn å ansette en fast ressurs. Det kan ta både 9 og 12 måneder før en ny fast leder er på plass. Når du endelig har valgt kandidat har gjerne en leder 6 måneders oppsigelsestid. I denne perioden er det viktig å ikke tape moment.

En interimleder har som regel erfaring fra flere tilsvarende stillinger og vil raskt sette seg inn i problemstillingene og kan levere umiddelbar verdi og resultater. Opplæringskostnader reduseres siden interimledere kan gå rett inn i oppgaven. Interimledere jobber selvstendig som en fleksibel ressurs i en definert periode og er fokusert på at du skal få penger igjen for å ha investert i dem.

2. Interimledere bryr seg ikke om selskapets langsiktige suksess

Dette er feil. Interimledere er opptatt av selskapets langsiktige suksess, og jobber hardt for å bidra til å øke selskapets verdi og forbedre resultatene. Det neste oppdraget til interimlederen er basert på prestasjon i tidligere oppdrag, så også dette blir en drivkraft for suksess. Interimledere bringer med seg et høyt nivå av teknisk ekspertise og upartiskhet, og de kan tilby et nytt og verdifullt perspektiv på utfordringene som gir langsiktig avkastning.

3. Interimledere trenger lang tid for å komme i gang

Dette er også en vanlig misforståelse. Interimledere er vant til å sette seg inn i nye situasjoner og å generere resultater raskt. De har erfaring med å lære seg nye bransjer og selskaper hurtig, og kan derfor ofte begynne å produsere resultater nesten umiddelbart etter at de starter i en ny rolle.

Les også: 9 steg for å lykkes med interimledelsen

4. Interimledere har ikke tilstrekkelig kunnskap om selskapet ditt

Interimledere trives med et mangfold av sektorer, scenarier og utfordringer. De har bred kompetanse og kunnskap oppnådd gjennom mange års erfaring med å jobbe i en rekke selskaper og kulturer. En tilførsel av kompetanse fra en midlertidig leder kan ha en varig og stor positiv innvirkning på tvers av hele selskapet, operasjonelt, økonomisk og kulturelt.

5. Lederteam ser på interimledere som en trussel

Profesjonelle interimledere er aldri en trussel mot ansattes jobber. De velger å være midlertidige av ulike årsaker, ofte knyttet til variasjonen og kortsiktigheten i oppdragene. Utfordringen oppstår når ansatte i selskapet ikke forstår hvorfor en interim er ansatt, hva deres spesifikke mål er, eller om de tror at det er en prøvekjøring for fast ansettelse. Åpenhet bidrar til å posisjonere interimledere som de virkelig er: erfarne fagfolk som styrker teamet og hjelper selskapet med å lykkes. Interimledere er klar over usikkerheten og bekymringene som kan oppstå og de er sensitive og dyktige til å håndtere slike situasjoner.

6. Å finne den rette interimlederen er for komplisert

Det er det ikke. Når du velger et profesjonelt selskap som representerer interimledere, vil de lede deg gjennom vurdering og utvelgelsesprosess fra innledende møter til utvelgelse av kandidater, intervjuer og kontraktsadministrasjon – dette sikrer effektivitet, profesjonalitet og diskresjon.

Les også: I disse 5 situasjonene bør du vurdere interimledelse

Transformasjon og endring er en del av selskapet. Hvordan et selskap håndterer dette, avgjør resultater og fremtidig suksess. Interimledelse gjør det mulig for selskapet å effektivt håndtere disse utfordringene og komme videre enda sterkere.

Trenger du bistand til å finne den beste lederen til ditt selskap? Kontakt oss i dag!

About the Author
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more