Å finne den rette topplederen for selskapet ditt kan være en kritisk oppgave som krever presisjon og omhu. Vi forstår viktigheten av å bringe inn en leder som ikke bare har den nødvendige kompetansen, men som også passer sømløst inn i selskapets kultur og visjon. I dette blogginnlegget skal vi dele noen nøkkeltrinn som veileder deg gjennom prosessen med å ansette en ny toppleder.

By Roger Schønning

Definer din ideelle kandidatprofil

Før du begynner å søke etter en toppleder, er det avgjørende å ha en klar forståelse av hvilke kvalifikasjoner, erfaringer og egenskaper du ser etter. Avklar behovene og forventningene til kollegaer som kommer til å jobbe tett med den nye topplederen, og lag en detaljert jobbeskrivelse som gir et klart bilde av den ideelle kandidaten for rollen. Dette vil hjelpe deg med å konsentrere søket og unngå å kaste bort tid på feil kandidater.

Gjennomfør en nøyaktig søkeprosess

Bruk dine nettverk, profesjonelle plattformer og executive search konsulenter for å identifisere potensielle kandidater. En grundig bakgrunnssjekk og referansekontroller bør alltid være en del av søkeprosessen. Husk at å finne den rette topplederen kan ta tid, så vær tålmodig og dedikert til prosessen.

Les også: 7 grunner til å bruke eksterne rådgivere i rekrutteringen av toppleder

Gjennomfør strukturerte intervjuer

Når du har identifisert noen potensielle kandidater, er det på tide å gjennomføre intervjuer. Strukturerte intervjuer som fokuserer på både tekniske og myke ferdigheter vil gi deg et mer helhetlig bilde av kandidatene. Still spørsmål som utfordrer dem til å beskrive hvordan de har taklet utfordringer tidligere, og hvordan de ville håndtert lignende situasjoner i ditt selskap.

Hold på kandidatenes interesse

I en global undersøkelse utført av Boyden i 2022, svarte 70 prosent av respondentene at de opplevde utfordringer med rekruttering i selskapet sitt. Dette var en sterk økning fra 2021, da kun 50 prosent opplevde slike utfordringer. I kombinasjon med globale utfordringer som inflasjon og økonomisk ustabilitet, er det stadig vanskeligere for selskaper å rekruttere de riktige kandidatene. Selv med et godt HR-apparat i ryggen og hjelp fra eksperter på executive search, kan det være vanskelig å holde på kandidater gjennom en ansettelsesprosess.

Her er noen tips til hvordan du bedre kan beholde interessen til kandidater gjennom rekruttering- og ansettelsesprosessen:

1. Forbedre førsteinntrykket av selskapet ditt

Når du først møter en toppleder for å diskutere muligheter, forventer topplederen en samtale og ikke et intervju. Dersom du benytter en spesialist i executive search, vil ferdighetene og kunnskapen til kandidaten dessuten være avklart i forkant av møtet. Derfor er det viktigere at du klarer å skape interesse og engasjement rundt selskapet og visjonen, slik at både du og kandidaten kan avklare i hvilken grad kjemien er riktig. Kjemi-avklaring er et nødvendig element i enhver ansettelsesprosess som ikke bør undervurderes, da kandidaten potensielt er en ressurs som skal jobbe med deg og selskapet i lang tid fremover.

2. Del hva som motiverer deg til å jobbe i selskapet

Kandidater ønsker å forstå selskapets kultur og verdier, og en god måte å formidle dette på er å dele egne erfaringer. Dette vil gi et godt innblikk i balansen mellom arbeidsmiljøet og oppgavene som skal utføres.

3. Bygg relasjoner og følg opp

Når du har redusert antallet aktuelle kandidater for rollen, er det essensielt at disse blir tett fulgt opp. Vær tilgjengelig og gi kandidatene mulighet til å stille spørsmål – dette bygger tillit og holder motivasjonen oppe.

4. Kort ned tidshorisonten

Sørg for at ansettelsesprosessen blir så kort og effektiv som mulig. Raske tilbakemeldinger og tydelig forventningsavklaring viser at du respekterer kandidaten.

5. Rydd kalenderen din

Sett av nok tid i kalenderen din, gjerne en god stund i forkant av ansettelsesprosessen. Når du har kandidater som er interesserte, må du kunne booke et møte med dem relativt raskt. Dersom det tar lang tid før det første møtet avholdes, kan det gi et negativt inntrykk av selskapet. Et tips kan være å først ha et digitalt møte, da det krever mindre planlegging og tid, før du møter kandidaten fysisk.

6. Møt kandidatens lønnsforventninger

Toppledere er som regel godt informerte om markedet og har gjerne jevnlig kontakt med executive search konsulenter. Dermed er de klar over verdien de potensielt kan tilføre selskapet ditt. Selv om de er ettertraktet, kan de avslå tilbud som ikke innfrir forventningene.

7. Respekter kandidatens behov for balanse mellom jobb og fritid

De siste årene har arbeidstakere reflektert mer over balansen mellom jobb og fritid, og dette gjelder også toppledere. Det settes høyere krav til at selskaper tilrettelegger for en god balanse ved å tilby muligheter for hjemmekontor, og redusere tiden brukt på reising og pendling. Dersom en kandidat kommer fra et selskap som har en tilfredsstillende balanse, er det stor sjanse for at kandidaten ikke vil gi opp dette for en stilling med betydelig mindre balanse mellom jobb og fritid.

8. Evaluering og beslutning

Etter at intervjuene er gjennomført er det på tide å evaluere kandidatene. Involver nøkkelmedlemmer av teamet ditt for å sikre en grundig og objektiv beslutning. Vurder både faglige kvalifikasjoner og kulturell egnethet når du tar endelig beslutning. Etter at kontrakten er signert og ny toppleder formelt er ansatt, er det viktig å opprettholde tett kontakt i perioden mellom signering og tiltredelse. Dette vil bidra til å etablere et effektivt forhold med topplederen og sørge for en smidig onboarding-prosess.

Onboarding og støtte

Overgangsperioden for en nyansatt er en avgjørende fase. Når ny leder er valgt, er det viktig å sikre en grundig onboarding-prosess. Dette inkluderer å introdusere dem til selskapets mål, verdier og teamet hen vil lede. Fortsett å gi støtte og veiledning i de første månedene for å sørge for en jevn overgang. Også i denne fasen kan executive search konsulenter bidra til å lette prosessen.

Å ansette en ny toppleder er en betydelig investering i selskapets fremtid. Hos Boyden forstår vi kompleksiteten i denne prosessen og er her for å hjelpe. Vår ekspertise innen executive search og vårt nettverk av potensielle kandidater kan bistå deg i å finne den ideelle topplederen som vil lede selskapet ditt mot nye høyder.

Trenger du bistand til å finne den beste lederen til ditt selskap? Kontakt oss i dag!

About the Author
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more