Når tiden kommer til å fylle en av de mest avgjørende posisjonene i et selskap, står styret overfor en oppgave som kan virke like skremmende som den er viktig. 
Valget av en ny administrerende direktør (CEO) handler ikke bare om lederstil eller ferdigheter, men om å stake ut kursen og sikre selskapets fremtidige suksess.
Så hva skal du egentlig se etter når du skal ansette en ny CEO? 

By Roger Schønning

Det finnes ingen universal sjekkliste for kriterier når du skal se etter en ny CEO, da dette vil variere på tvers av sektorer, bransjer og selskaper. Styret må ta utgangspunkt i den konkrete situasjonen selskapet står i. Likevel er det visse punkter som vil være relevante i de fleste situasjoner. Her gir vi deg eksempel på noen av disse punktene, som kan hjelpe styret på vei mot riktig beslutning. 

Strategisk visjon med operasjonell dyktighet

Gode toppledere er kjent for evnen til å formulere og gjennomføre strategier. Ikke bare ser de det store bildet, men har også ferdigheten til å bryte ned denne visjonen i operasjonelle planer som kan følges og gjennomføres. Deres suksess ligger i detaljene, så vel som i visjonen.

Den strategiske visjonen til en CEO må være forankret i virkeligheten, og ta hensyn til selskapets ressurser, kapasiteter og markedsforhold. Det er her operasjonell dyktighet kommer inn i bildet. En CEO med operasjonell dyktighet har en dyp forståelse av selskapets interne prosesser, systemer og ressurser. De vet hvordan de skal optimalisere og utnytte disse ressursene for å oppnå selskapets overordnede strategiske mål. Operasjonell dyktighet handler også om å ha et sterkt fokus på gjennomføring og oppfølging. En dyktig CEO er i stand til å delegere ansvar og følge opp at de riktige tiltakene blir gjennomført på en effektiv måte. Samtidig har de evnen til å identifisere flaskehalser og hindringer, og å finne løsninger for å sikre fremdrift og suksess. 

Les også: Hva kjennetegner en god toppleder? 8 egenskaper for suksess

Lederegenskaper som formidler og motiverer

Ledelse handler om mer enn å ta beslutninger. En god CEO må kunne motivere og inspirere en hel organisasjon. De må være karismatiske kommunikatorer som kan formidle et budskap som resonnerer på tvers av selskapets nivåer og avdelinger. De vil være i stand til å tydelig kommunisere selskapets mål og strategier, og vise hvordan hver enkelt medarbeiders arbeid bidrar til den overordnede suksessen.

En god kommunikator vil også være lydhør og empatisk. Vedkommende lytter til de ansattes bekymringer og ideer, og tar disse med i betraktning når beslutninger tas. Ved å lytte og vise interesse for de ansatte, vil en god CEO også kunne bygge tillit og skape et positivt arbeidsmiljø.

Et spor av suksess

Erfaring er viktig, men resultater er avgjørende. Når du ansetter en ny CEO, bør du se etter en historie med beviselig suksess. Dette er ikke bare en indikator på dyktighet, men også på en persons evne til å takle utfordringer og skape reell verdi. En CEO med en historie av suksess har vist evnen til å lede et selskap til positive resultater og oppnå konkrete resultater. Dette kan være gjennom økonomisk vekst, markedsutvidelse, innovasjon eller andre målbare prestasjoner. Resultatene bør være tydelige og dokumenterte, slik at du kan være trygg på at den nye CEOen har evnen til å håndtere utfordringer og lede selskapet mot suksess.

Les også: Hvordan gå frem når du skal ansette en ny toppleder? 

Verdien av ekstern bistand i ansettelsesprosessen av ny CEO

I visse situasjoner kan et selskap dra nytte av ekstern hjelp i ansettelsesprosessen, enten gjennom executive search eller interimledelse, eller en kombinasjon av disse. Å ansette en interim CEO mens søket etter den riktige permanente lederen pågår, gir selskapet verdifull tid til å utføre et omfattende søk uten å haste gjennom prosessen. Ansettelsesprosessen av en CEO er som nevnt et kritisk aspekt som kan påvirke selskapets fremtidige suksess, og bør dermed ikke forhastes.  

Les også: Slik styrker du selskapet med interimledelse 

En interim CEO kan være en erfaren leder med spesialkompetanse i endringsledelse, og kan bidra til å stabilisere organisasjonen i overgangsperioden, opprettholde momentum i viktige prosjekter og implementere strategiske initiativer. En vellykket interimleder gir ikke bare en umiddelbar løsning på et akutt ledelsesvakuum, men kan også tilføre ny innsikt og legge grunnlaget for sin etterfølger, noe som sikrer en sømløs overgang og et sterkt fundament for veien videre.

I jakten på riktig permanent CEO, kan spesialiserte executive search-eksperter gi tilgang til et bredere spekter av kvalifiserte kandidater, både innen og utenfor selskapets eksisterende nettverk. Executive search konsulenter har ikke bare dybdekunnskap om talentmarkedet, men også ekspertise i å identifisere og tiltrekke seg ledere hvis ferdigheter og erfaringer er i tråd med selskapets spesifikke behov og kultur. 

 

I tillegg gir executive search en verdifull objektivitet og en strukturert vurderingsprosess, som er avgjørende for å gjøre informerte og objektive ansettelsesbeslutninger. De bidrar også med viktige tjenester som markedsinnsikt, lønnsbenchmarking og forhandlingsstøtte, noe som er essensielt for å sikre den beste kandidaten. Denne tilnærmingen minimerer risikoen for dyre feilansettelser, og sikrer at investeringen i en ny CEO gir den største mulige avkastningen for selskapet. Executive search er derfor ikke bare en rekrutteringsprosess, men en strategisk ressurs som kan gi en betydelig konkurransefordel i jakten på toppledertalentet.

Les også: Permanent eller midlertidig ansettelse av selskapets neste toppleder? 

Å ansette en CEO er en balanseakt mellom å finne noen med den nødvendige erfaringen og ferdighetene, og samtidig en leder som kan utfordre det etablerte og ta selskapet til nye høyder. For de som står overfor denne oppgaven, er nøkkelen å tilnærme seg prosessen med en blanding av systematisk analyse og intuitiv bedømmelse. Den rette CEOen har ikke bare potensial til å transformere et selskap, men de kan også redefinere hele bransjer. Vekten av beslutningen er stor, men med en grundig og overveid tilnærming, vil muligheten for suksess være vel innen rekkevidde.

Trenger du bistand til å finne den beste lederen til ditt selskap? Kontakt oss i dag!

About the Author
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more