Hvordan kan du sikre at du får på plass en eksepsjonelt kvalifisert leder som vurderer komplekse forretningsproblemer og implementerer løsninger effektivt? Ved å ansette dine ledere gjennom Executive search – fast ansettelse eller Interim management – midlertidig ansettelse, vil ditt lederteam kun bestå av ytterst kompetente ressurser.

By Birger M. Svendsen
Text & Tile Image (if Text)

Hvordan kan du sikre at du får på plass en eksepsjonelt kvalifisert leder som vurderer komplekse forretningsproblemer og implementerer løsninger effektivt? Ved å ansette dine ledere gjennom Executive search – fast ansettelse eller Interim management – midlertidig ansettelse, vil ditt lederteam kun bestå av ytterst kompetente ressurser.

En ansettelsesprosess er omfattende og tidkrevende, og det er kritisk å finne riktig ressurs for at selskapet skal fungere optimalt. Er du usikker på om du skal ansette en fast eller en midlertidig leder? Her får du svarene du trenger, for å kunne avgjøre hvilken leder som er hensiktsmessig for ditt selskap.

Ressurser er mennesker

Det å finne den riktige lederen, med riktig kompetanse, kvalifikasjoner, erfaring, personlige egenskaper og motivasjon er avgjørende for ethvert selskap. Det er ofte en utfordrende og tidkrevende prosess, og en feilansettelse er både dyrt og ressurskrevende.

Ressurser er mennesker. Uavhengig av om du prioriterer kvalifikasjoner og erfaring, eller personlige egenskaper, enten det gjelder midlertidig eller fast ansettelse. En toppleder vil alltid påvirke strategi, kultur, vekst og drift i selskapet. Det er verdt å vektlegge i en rekrutteringsprosess.

Hva er dine behov?

Forskjellen mellom fast og midlertidig ansettelse er nokså innlysende. Men det er ikke alltid like innlysende å se hva som er mest hensiktsmessig å ansette for deg. Først og fremst bør du kartlegge hvilke behov selskapet har og hvilke forventninger du har til rollen som skal besettes. Står du i en sårbar situasjon hvor din viktigste og mest kompetente leder har sagt opp sin stilling og du har behov for en ressurs som iløpet av kort tid kaster seg rundt og får skuta på rett kjøl? Eller opplever du en restrukturering av selskapet som har skapt rom for en ytterligere lederrolle? Mangler du kanskje noen som kan lede endringsprosessene?

Før du kaster deg ut i ansettelsesprosessen bør du vurdere hva som er hensiktsmessig for den situasjonen selskapet ditt står i nå, og på lengre sikt.

Dersom du har behov for en midlertidig ressurs vil interim management-konsulenten identifisere en dyktig leder, som jobber etter prinsippet: rett inn og rett ut.  Interimlederen vil imøtekomme dine behov på en helt konkret måte, umiddelbart. De har lite behov for onboarding, da oppgavene baseres på prioriteringer. Denne typen leder kan beskrives som en problemløser, enten det er grunnet kapasitet, et objektivt perspektiv eller fleksibilitet.

Har du derimot behov for en langvarig og permanent leder som går i dybden av kjernevirksomheten vil executive search være mer passende for deg. Denne lederen må ikke bare være kompetent, men også ha en personlig profil som passer deg og bransjens behov. En fast leder har et større behov for onboarding, både faglig og sosialt. I gjengjeld vil denne typen leder sørge for verdifull vekst på lengre sikt. 

Fordeler med interim management – midlertidig ansettelse

Når du tar i bruk en interimleder vil du få på plass en erfaren og kompetent leder med kapasitet til å løse selskapets utfordringer på kort tid, ofte kun i løpet av et par dager. Lederen blir i selskapet så lenge det er behov for det. 

Det er mange fordeler ved å ansette en midlertidig leder:

Ofte er en interimleder en næringslivsleder som motiveres av å jobbe med strategi, og går all in i oppdragsperioden. det er ressurser som drives av å få ting til å skje, og som ikke har relasjoner eller rutiner som hindrer dem i å gjøre et lite opprør med hvordan ting vanligvis er i selskapet. Det er ressurser med kapasitet til å ta i et tak, som andre ledere som regel ikke har tid eller mulighet til å gjøre.

Les også: Hva er interimledelse?

1. Umiddelbar endring 

En midlertidig leder kan hentes inn og starte arbeidet innen en svært kort tidsramme. En interimleder er i de fleste tilfeller en som trives med å jobbe i stormene, og går all in i oppdragsperioden. De kommer inn med nye øyne og oppleves som et friskt pust i selskapet. Med kapasitet til å ta tak i utfordringer, samt holde i og lede endringsprosesser, vil en interimleder få ting til å skje raskt.

2. Erfaring og kompetanse

Interimledere er svært erfarne og ofte overkvalifiserte næringslivsledere som liker å jobbe med strategi, og motiveres av å endre på rutiner og sette i gang prosesser. De er forberedt på å gjøre en umiddelbar innvirkning, og gir deg fordelen av en eksepsjonell dybde og bredde av ekspertise, helt uten permanente forpliktelser. 

3. Objektiv analyse 

Som uavhengige tredjeparter gir midlertidige ledere ærlige og objektive perspektiver, uten agenda. De kommer inn i selskapet uten emosjonelle relasjoner, som ofte kan være en utfordring når det skjer endringer i selskapets struktur. En midlertidig leder vil derimot kunne jobbe objektivt og ikke bli påvirket av relasjoner, eller andre spilleregler i selskapet.

4. Fleksibilitet

Midlertidige ledere går inn i en situasjon vel vitende om at de skal ut igjen. Dette gir frihet og spillerom til å løse utfordringer uten å ha behov for å posisjonere seg for det som kommer, eller som en rolle i ledergruppen. En midlertidig leder vil utelukkende forholde seg til oppgaver, situasjoner, trender og det som omhandler forretningsmessige mål.

5. Kostnadsbesparende

Ved å ansette en midlertidig ressurs unngår du de juridiske forpliktelsene og økonomiske byrdene med en fast ansatt, for eksempel ferie- og sykepenger, pensjoner og ytelsespakker, og kan potensielt tilby en høyere avkastning. Du beholder ressursen så lenge det er nødvendig, med tilhørende kostnader.

Fordeler med executive search – fast ansettelse

Rekruttering av de rette lederne er strategisk noe av det viktigste du gjør for å skape verdifull vekst i selskapet. Selv om du nå antagelig er fristet til å ansette en interimleder, bør du også vurdere fordelene ved å ansette en fast leder.

1. Tidsbesparende

Å ansette en ny person stjeler mye av tiden til ledere som allerede har mye å gjøre. En grundig og vellykket ansettelsesprosess er en jobb i seg selv – fra å definere behov, sette opp en kravspesifikasjon til å finne aktuelle kandidater, holde intervjuer, gjøre seleksjon og ringe referanser. Med executive search trenger du ikke å legge andre viktige oppgaver til side for å få på plass en dyktig, erfaren og kompetent leder. Da vil en dreven konsulent gjøre jobben for deg og nærmest servere deg riktig kandidat på et sølvfat.

2. Grundig analyse

Når du ansetter gjennom executive search vil selskapet gjøre en grundig og strategisk analyse av selskapets behov og forventninger til rollen, både hva gjelder kompetanse og personlighet. Hensikten med en grundig analyse er å forstå deres nåværende og fremtidige mål, utfordre tankegangen deres, og deretter tilby løsninger som sikrer at de rette lederne blir oppdaget for å oppnå suksess for ditt selskap.

3. Riktig kompetanse

Du må ha den beste lederen, som i tillegg passer inn i ditt selskap og bransje. Gjennom executive search får du hjelp til å finne nåla i høystakken. De mest ettertraktede kandidatene er som regel ikke på arbeidsmarkedet, og du vil dessverre ikke finne den mest egnede lederen på LinkedIN eller FINN. Nettverk og bransjerelasjoner er det som driver selskaper som jobber med executive search, og på denne måten vil du få tilgang til den beste ressursen for deg og ditt selskap – med diskresjon for begge parter, så klart.

4. Objektivt perspektiv

En rekrutteringsprosess er nokså lik en salgsprosess. Kandidater viser seg fra sin beste side, og det samme gjør selskaper. En objektiv tredjepart vil gjennom executive search finne den mest egnede kandidaten, på riktig grunnlag. Konsulenten sikrer at det er riktig match, både for kandidaten og selskapet. Det gjelder nemlig ofte å ikke gå for magefølelsen, som er enkelt å gjøre i en intervjuprosess du gjennomfører selv. Med objektiv informasjon er det større sannsynlighet for at matchen faktisk er genuin.

5. Unngå feilansettelser

I en hektisk hverdag er det ikke uvanlig å ansette feil. Dersom du lar profesjonelle executive search-konsulenter finne riktig kandidat vil du med høyere sannsynlighet få på plass den kompetansen og personen som du forventer, i første omgang.

Trenger du bistand til å finne den beste lederen til ditt selskap? Kontakt oss i dag!

About the Author
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more